Att göra

München är en stad fulladdad med intressanta sevärdheter av olika slag, många ligger i den gamla delen av staden vilket gör det lätt att till fots ta sig mellan platserna.

Marienplatz

Marienplatz är Münchens mest centrala torg och en utmärkt utgångspunkt när man vill utforska staden vackra gamla stadsdel, dess byggnader, kyrkor och landmärken. Vid Marienplatz finns bland annat Mariensäule som föreställer en guldfärgad Jungfru Maria högst upp på en pelare. Glockenspiel, som är ett hundra år gammalt musiktorn, hittar man också här. Varje dag vid 11-tiden samlas hundratals människor framför Glockenspiel för att se en föreställning framförd av tornets verklighetstrogna dockor.

Frauenkirche

Frauenkirche är en katolsk katedral tillika en av Münchens mest klassiska landmärken. Detta är stadens största kyrka med kapacitet för 20 000 besökare samtidigt. Katedralen har två höga torn som tillsammans med stadshuset utgör Münchens siluett. Frauenkirche byggdes på 1400-talet och har en stomme av tegelsten.

Dachau koncentrationsläger

hotell munchenNordväst om München ligger Dachau. Den som känner till lite om andra världskriget känner till Dachau – ett av krigets absolut värsta koncentrationsläger. Dachau var dessutom ett av de första koncentrationslägren som uppfördes i Nazityskland och stod sedan modell för kommande läger. När man besöker Dachau får man gå ”fångvägen”, samma väg som alla lägrets fångar fick gå en gång. Man får ta del av fångarnas badplats, deras baracker, gårdsplaner och krematoriet – där de flesta fångar brändes till aska. En omfattande utställning från Dachaus verksamma tid lämnar ingen oberörd.

Engelska trädgården

Münchens största park kallas för Den engelska trädgården och utgör en yta som är större än Central Park i New York. Det är en grön oas där man kan trampa runt i kanalerna i trampbåtar, gå på natursköna promenader, inta en mysig picknick eller dricka god öl i någon av parkens traditionella ölträdgårdar.

Viktualienmarkt

Viktualienmarkt är en mycket uppskattad och välbesökt lantbruksmarknad i Münchens hjärta. Här köper man sina matvaror för dagen och låter sig inspireras av fantastiska dofter och smaker. Allt från blommor till honung, kryddor, frukt, kött, ägg och bakverk går att handla här. Viktualienmarkt har anor från 1800-talets början och är en av de trevligaste marknadsplatserna i hela Europa.

Residencepalatset

Vid utkanten av Münchens gamla stadskärna ligger Residence – det gamla palatset där Bayerns kungligheter hållit till. Palatset började byggas 1385 och består av 130 rum fyllda med konst, möbler och annat värdefullt från i stort sett alla kända tidsepoker.