Bayerskt kök

München bjuder på mängder av intressanta kulinariska upplevelser. Som Bayerns huvudstad har maten i München alltid tillhört regionens finaste. En bayersk måltid börjar inte sällan med en soppa av något slag, det finns många olika sorter, bland annat:

  • Leberknödelsuppe, som innehåller leverklimparmat i munchen
  • Grießnockerlsuppe, som innehåller mannagrynsklimpar
  • Pfannkuchensuppe, som innehåller pannkakor.

Kötträtter är väldigt vanliga i Bayern, faktum är att de flesta rätter är köttbaserade. De vanligaste köttsorterna är fläsk, kyckling, anka och nöt. Eftersom München är grannstad till Wien så finns det en del österrikiska rätter på menyerna i staden, Wiener Schnitzel är t ex en stående klassiker.

Några klassiska, ungsbakade rätter som är väl värda att smaka är:

  • Schweinsbraten – ugnsbakat fläsk
  • Spanferkel – ugnsbakad griskulting
  • Brathändl – ugnsbakad kyckling
  • Bauernente – ugnsbakad anka

De helstekta rätterna serveras med en god sås (höjdpunkten i de flesta kötträtter) och potatis, brödklimpar eller äggnudlar.

Typiska efterrätter i München inkluderar:

  • Bayrische Creme – en söt kräm som serveras med frukt eller sylt.
  • Dampfnudeln – en degbit som serveras med vaniljkräm.
  • Kaiserschmarm – en karamelliserad blandning av pannkakor och russin som äts med äppelsås.

Skulle man inte vara intresserad av bayersk mat, kanske finna den tråkig eller inte i ens smak, så behöver man inte frukta. I München hittar man restauranger som serverar mat från i stort sett hela världen. Länder som finns representerade är bl a:

  • Afghanistan
  • Kina
  • Libanon
  • Grekland
  • Italien
  • Kenya
  • Spanien

Ölhus och ölträdgårdar

Det är i München som den världsberömda ölfestivalen Oktoberfest går av stapel. Ölentusiaster från hela världen kommer hit för att dricka öl, äta korv och skråla loss. Ingen stad i hela Tyskland är så starkt förknippad med öl – och då pratar vi redan om ett land där ölkulturen är utpräglad överallt. Huvudstaden Berlin är väl den enda stad i landet som kan konkurrera när det gäller öldrickande och här kan du läsa om hotell i Berlin som vi rekommenderar. I München finns det sex stora bryggerier:

  • Augustiner
  • Hacker-Pschorr
  • Löenbräu
  • Hofbräu
  • Spaten-Franziskaner
  • Paulaner

Dessa kompletteras givetvis av en stor mängd mindre bryggerier i närområdet och staden bjuder på en myriad av ölhus (för vinterhalvåret) och ölträdgårdar (för sommarhalvåret) där man året om kan avnjuta öl i världsklass serverad i väldigt gemytliga miljöer.

Kaféliv

Den som inte bryr sig så mycket om öl kan istället sikta in sig på Münchens generösa utbud av kaféer och fikaställen. Kaffekulturen är utbredd och de flesta hak har generösa uteserveringar såväl som frikostiga menyer.