Museiutbud

Det finns mängder av museer i München och de flesta håller mycket hög kvalitet. Förutom ett obligatoriskt besök till Dachau koncentrationsläger en bit utanför staden, så finns det en hel del andra intressanta ställen att besöka under ens vistelse i München. Museiutbudet bjuder på stor variation från lättsamt till hårdsmält och från gammalt till nytt.

Deutsches Museum

hotell munchenHar man bara tid att besöka ett enda museum under sin vistelse i München så är Deutsches Museum ett rekommenderat val. Det är ett enormt museum som tar flera dagar att gå igenom, så det är en god idé att på förhand välja ut vilka utställningar man vill fokusera på. Deutsches Museum är ett interaktivt museum där man genom experiment aktivt får ta del av det som bjuds. En fantastisk upplevelse för stor som liten.

Paläontologischen Museum

Ett fascinerade museum som bjuder besökaren på en sann Jurassic Parkupplevelse. Stenar, ben, avtryck i sanden och spännande, mystisk stämning gör att detta museum stannar kvar i minnet för lång tid framöver.

Kartoffelmuseum

Kartoffel på tyska betyder potatis (om man inte redan vet det), så detta är alltså ett potatismuseum. Något så enkelt som en potatis ligger här till grund för en filosofisk tråd om att ”nära massorna” och museet bjuder på en vidspänd utställning av målningar föreställande potatis – i alla former och tillstånd.

Jüdisches Museum

Redan år 1930 grundade man den judiska föreningen med framskridna planer för ett judiskt museum, men tre år senare, när nazisterna tog makten, grusades alla planer. Idag har man nya planer för att bygga en alldeles ny byggnad för det judiska museet. Idag håller Jüdisches Museum till i huset för den judiska föreningen på Reichenbachstrasse 27. Man planerar också uppförandet av en ny synagoga.

Haus der Kunst

I Münchens fantastiska engelska trädgård ligger Haus der Kunst, ett museum vars byggnad mest liknar ett grekiskt palats från Antiken. Huset uppfördes år 1932 och visade till en början utställningen Entartete Kunst, som låg till grund för förföljelsen av konstnärer och intellektuella under Tredje rikets tid. Idag har Haus der Kunst lämnat sitt förfärliga förflutna bakom sig och bjuder på nya utställningar av modern konst så ofta som var tredje vecka.